Tips Keselamatan Makanan

Tips keselamatan Makanan

Keselamatan makanan merujuk kepada pengendalian, penyediaan dan penyimpanan masakan dengan baik. Ia bertujuan mengelakkan pencemaran masakan serta mencegah daripada penyakit bawaan makanan.

Makanan yang tidak bersih atau terkotori mengandungi bakteria yang boleh menjadikan penyakit bawaan masakan menyerupai taun, tifoid serta keracunan makanan.

Berdasarkan World Health Organization (WHO), seorang dalam x orang dianggarkan menderita tamat penyakit bawaan masakan setiap tahun di seluruh dunia serta pernah mencatatkan 420,000 kematian.


Ayuh ikuti tip-tip mengekalkan keselamatan masakan bagi menjamin kesihatan anda!






Sumber infografik: KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA

Belum ada Komentar untuk "Tips Keselamatan Makanan"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel